VISITORS SINCE 09/09/2010=58

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ    EXCEL  XP

1.                  Όταν γίνεται εισαγωγή στο Excel εμφανίζεται ο Editor του Excel που αποτελείται από γραμμές και στήλες

2.                  Οι γραμμές έχουν αρίθμηση με αριθμούς 1,2,3,4,5,6,    ……………..     και οι στήλες με γράμματα της αγγλικής αλφαβήτου A,B,C,D,E,F,G,H,I,J,K,…………………  ROWS =65536, COLUMNS =256.

3.                  Όταν κάνω 1 click στο τετραγωνάκι πάνω αριστερά επιλέγεται όλος ο πίνακας των δεδομένων που έχω δώσει

4.                  Το λογιστικό φύλλο εργασίας που δημιουργώ ονομάζεται Workbook και αποτελείται από φύλλα εργασίας  με ονόματα : Φύλλο1, Φύλλο2,Φύλλο3,…….  Αυτό σημαίνει ότι σε ένα αρχείο Excel με επέκταση  XLS μπορώ να έχω πολλά διαφορετικά φύλλα εργασίας .  Αν κάνω 1 click τότε μπορώ να πληκτρολογήσω ένα άλλο όνομα που να έχει σχέση με το αντικείμενο του λογιστικού φύλλου.

5.                  Η τομή μιας γραμμής και μιας στήλης ονομάζεται κελί και έχει ως όνομα , ως address δυο συνθετικά : στήλη-γραμμή. Παραδείγματα : A1 , A2,A3,B1,B2,B3,C1,C2,C3,C4,D1,D2,D3,……..  

6.                  Ένα σύνολο από κελιά ονομάζεται περιοχή κελιών  και το όνομα της περιοχής κελιών είναι το όνομα του πρώτου :  όνομα τελευταίου κελί . Παράδειγμα η περιοχή κελιών  που αποτελείται από τα κελιά   A1,A2,B1,B2,C1,C2 ονομάζεται A1:C2 .

7.                  Αν τοποθετήσω το mouse στην γραμμή που χωρίζει τα γράμματα A,B,C,D,E,F,….. μπορώ με σύρσιμο να αυξήσω ή να μειώσω το πλάτος των στηλών .

8.                  Αν τοποθετήσω το mouse στην γραμμή που χωρίζει τους αριθμούς 1,2,3,4,5,6,……  μπορώ με σύρσιμο να αυξήσω ή να μειώσω το ύψος των γραμμών .

9.                  Με το ενεργό κελί ( ΟΡΘΟΓΩΝΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ) μετακινούμαι μέσα στα κελιά  του πίνακα που δημιουργώ. (Είναι σαν το σημείο εισαγωγής  | του Word ) . Το mouse  έχει τη μορφή μεγάλου σταυρού.

10.              Όταν πληκτρολογώ σε ένα κελί αυτομάτως τα δεδομένα αυτά εμφανίζονται στη γραμμή τύπων  που είναι μια γραμμή κειμένου κάτω από τα εικονίδια των Εργαλειοθηκών του Excel .

11.              Όταν κάνω μία αριθμητική πράξη, εφαρμόζω  τύπο ή μια συνάρτηση τότε αν επανέλθω κι επιλέξω το ίδιο κελί στη γραμμή τύπων  εμφανίζονται τα δεδομένα που έχω πληκτρολογήσει ,ενώ στο κελί τα αποτελέσματα των αριθμητικών πράξεων .

12.              Πριν κάνω οποιαδήποτε αριθμητική πράξη πληκτρολογώ   = .   Παραδείγματα  :     =456+989   σημαίνει ότι προσθέτω τους 2 αριθμούς .    =SUM(A1:A7) άθροισμα των αριθμών σε όλα τα κελιά  της περιοχής κελιών A1:A7 .      =A1+A4-(A3/B5)*A5   σημαίνει πράξεις μεταξύ των αριθμών που βρίσκονται στα αντίστοιχα κελιά ε τα ονόματα αυτά .

13.              Οι 5 αριθμητικές πράξεις μεταξύ αριθμών ή κελιών  που περιέχουν αριθμούς είναι :  +(ΠΡΟΣΘΕΣΗ )  -(ΑΦΑΙΡΕΣΗ) , *(ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ )   ,  / (ΔΙΑΙΡΕΣΗ ) ,    ^ (ΥΨΩΣΗ ΣΕ ΔΥΝΑΜΗ ).

14.              Με σύρσιμο του ποντικού  επιλέγω περιοχή κελιών  με συνεχόμενα κελιά .

15.              Mε το πλήκτρο Ctrl επιλέγω κελιά  μη συνεχόμενα

16.              Με το ποντίκι  σε ένα γράμμα A,B,C,D,E,….. και 1 click επιλέγω μια στήλη

17.              Με το mouse σε ένα αριθμό 1,2,3,4,5,6,7,…… και 1 click επιλέγω μια γραμμή.

18.              Αν έχω δημιουργήσει πράξεις  μεταξύ κελιών   και μετά αλλάξω τα περιεχόμενα των κελιών  τότε όλα τα κελιά  με διευθύνσεις των κελιών  που άλλαξαν αλλάζουν αυτομάτως .

19.              Ομοίως αν έχω δημιουργήσει γραφικά τότε αλλάζουν τα δεδομένα των γραφικών .

20.              Στο κελί που έχω δεδομένα αν  τοποθετήσω το ποντίκι  στο κάτω δεξιό άκρο τότε μετατρέπεται σε μικρό σταυρό . Με σύρσιμο κάτω ή δεξιά αντιγράφω το περιεχόμενο του κελί ή τον τύπο , τον τύπο  ,τη συνάρτηση που υπάρχει σε αυτό το κελί .

 

 

Βασικές λειτουργίες και περιβάλλον εργασίας Λογιστικών Φύλλων

 

  1. Διαχείριση βιβλίων  εργασίας

 

-         Δημιουργία βιβλίων εργασίας .  Επιλέγω Αρχείο – Δημιουργία – Βιβλίο Εργασίας

-         Άνοιγμα βιβλίου εργασίας . Επιλέγω Αρχείο – Άνοιγμα και επιλέγω τον κατάλογο στον οποίο βρίσκεται το βιβλίο εργασίας , επιλέγω το βιβλίο εργασίας και Άνοιγμα 1 click

-         Κλείσιμο βιβλίου εργασίας . Επιλέγω Αρχείο – κλείσιμο

-         Αποθήκευση βιβλίου εργασίας .  Επιλέγω Αρχείο – Αποθήκευση Ως , πληκτρολογώ το Όνομα με ελληνικούς ή λατινικούς χαρακτήρες και το βιβλίο εργασίας λαμβάνει αυτόματα την επέκταση XLS και επιλέγω το φάκελο στον οποίο θέλω να αποθηκεύσω το βιβλίο εργασίας και επιλέγω Αποθήκευση  1 click . Στην επιλογή Αποθήκευση ως τύπος μπορώ να επιλέξω κάποιον άλλο τύπο αρχείου πχ. Σελίδα του Web .

-         Εναλλαγή μεταξύ ανοικτών βιβλίων . Από το menu Παράθυρο μπορώ να πραγματοποιήσω εναλλαγή μεταξύ Αρχείων που είναι ανοιχτά .

 

  1. Διαχείριση μεταξύ φύλλων εργασίας

 

-         Μετάβαση σε διαφορετικά φύλλα εργασίας . Γίνεται με επιλογή με 1 click του Φύλλο2 , Φύλλο3 , Φύλλο4 ……

-         Εισαγωγή φύλλου εργασίας . Στο Φύλλο1 δεξί click , Εισαγωγή , Φύλλο εργασίας και OK .

-         Διαγραφή φύλλου εργασίας . Δεξί click στο φύλλο εργασίας που θέλω να διαγράψω επιλέγω Διαγραφή και OK στο μήνυμα .

-         Μετονομασία φύλλου εργασίας . Δεξί click στο φύλλο εργασίας που θέλω να μετονομάσω επιλέγω Μετονομασία και πληκτρολογώ το νέο όνομα αμέσως και πλήκτρο Enter .

Επεξεργασία δεδομένων

  1. Εισαγωγή και επεξεργασία δεδομένων στο φύλλο εργασίας

 

-         Εισαγωγή κειμένου . Με ποντίκι μεγάλος σταυρός 1 click στο κελί και πληκτρολογώ το κείμενο και πλήκτρο  Enter .

-         Εισαγωγή αριθμών . Ομοίως πληκτρολογώ αριθμούς , ημερομηνίες ( 1/1/2010 ) ώρες 12:15

-         Διόρθωση περιεχομένων κελιών . 1 click στο κελί και από τη γραμμή τύπων γίνεται η διόρθωση του περιεχομένου του κελιού .

-         Αυτόματη συμπλήρωση δεδομένων σε κελιά . Πραγματοποιείται με το ποντίκι μικρός σταυρός στο κάτω δεξί άκρο του κελιού και σύρσιμο μέχρι το κελί που θέλω να γίνει η αυτόματη συμπλήρωση .

-         Ταξινόμηση αύξουσα , φθίνουσα σε 1 στήλη . Επιλέγω τη στήλη κειμένων , αριθμών , ημερομηνιών και επιλέγω τα εικονίδια Αύξουσα Ταξινόμηση ή Φθίνουσα Ταξινόμηση αντίστοιχα .

-         Ταξινόμηση δεδομένων μια περιοχή κελιών . Επιλέγω την περιοχή κελιών ή το ενεργό κελί σε κελί της περιοχής κελιών και επιλέγω Δεδομένα – Ταξινόμηση και στο Ταξινόμηση κατά επιλέγω την επικεφαλίδα π.χ. της 1ης στήλης με την οποία θέλω να ταξινομήσω την περιοχή κελιών και επιλέγω Αύξουσα ή Φθίνουσα και OK .

 

     2.         Διαχείριση κελιών

 

-         Μετακίνηση περιεχομένου κελιών . Επιλέγω τα κελιά με shift ( συνεχόμενα ) ή Ctrl ( μη συνεχόμενα ) και Επεξεργασία – Αποκοπή , επιλέγω το 1ο κελί από την περιοχή κελιών που θέλω να μετακινήσω τα κελιά και επεξεργασία – Επικόλληση . Αυτό το κελί μπορεί να είναι στο ίδιο ή διαφορετικό φύλλο εργασίας

-         Αντιγραφή περιεχομένου κελιών . Επιλέγω τα κελιά με shift ( συνεχόμενα ) ή Ctrl ( μη συνεχόμενα ) και Επεξεργασία – Αντιγραφή  , επιλέγω το 1ο κελί από την περιοχή κελιών που θέλω να μετακινήσω τα κελιά και επεξεργασία – Επικόλληση . Αυτό το κελί μπορεί να ύμνε στο ίδιο ή διαφορετικό φύλλο εργασίας

-         Διαγραφή κελιού . Επιλέγω το κελί ή τα κελιά που θέλω να διαγράψω και Επεξεργασία – Διαγραφή και OK

-         Εισαγωγή γραμμών . Το ενεργό κελί σε ένα κελί μιας γραμμής και Εισαγωγή – γραμμές και η γραμμή εισάγεται πάνω από τη γραμμή

-         Εισαγωγή στηλών . Το ενεργό κελί σε ένα κελί μιας στήλης και Εισαγωγή – στήλες και η στήλη εισάγεται αριστερά από τη στήλη

Μορφοποίηση δεδομένων

1.         Μορφοποίηση φύλλου εργασίας

 

-         Επιλογή κελιού . Με 1 click με το ενεργό κελί

-         Επιλογή περιοχής κελιών . Επιλέγω το 1ο κελί και αν τα κελιά είναι συνεχόμενα έχοντας πατημένο του πλήκτρο Shift επιλέγω το τελευταίο κελί κι αν τα κελιά είναι μη συνεχόμενα έχοντας πατημένο το πλήκτρο Ctrl επιλέγω ένα –ένα τα κελιά που επιθυμώ .

-         Επιλογή γραμμών . Επιλέγω την 1η γραμμή με το ενεργό κελί στον αριθμό της γραμμής 1,2,3,4,5,….και με σύρσιμο επιλέγω και τις άλλες γραμμές .

-         Επιλογή στηλών . Επιλέγω την 1η στήλη με το ενεργό κελί στο γράμμα της στήλης A ,B, C,D, E, ….. και με σύρσιμο επιλέγω και τις άλλες στήλες .

-         Επιλογή όλων των κελιών του φύλλου εργασίας . Το ενεργό κελί στο κελί στο οποίο ενώνονται οι γραμμές και οι στήλες μεταξύ του 1 και του Α και 1 click .

-         Αλλαγή ύψους γραμμών . Επιλέγω τη γραμμή και Μορφή – Γραμμή – Ύψος και πληκτρολογώ το ύψος που θέλω πχ. 15 και OK .

-         Αλλαγή πλάτους στηλών . Επιλέγω τη στήλη και  Μορφή  -Στήλη – Πλάτος και πληκτρολογώ το πλάτος που θέλω π.χ. 10 και OK .

-         Αυτόματη προσαρμογή στα δεδομένα .  Επιλέγω τη γραμμή ή τη στήλη και επιλέγω Μορφή – Γραμμή – Αυτόματη προσαρμογή ή Μορφή – Στήλη – Αυτόματη προσαρμογή στα δεδομένα και χρησιμοποιείται κυρίως για τις στήλες ώστε να αυξηθεί ή να μειωθεί το πλάτος της στήλης ώστε ο τελευταίος χαρακτήρας όλων των κελιών της στήλης να συμπίπτει με το πλάτος της στήλης .

 

2.            Επιλογή γραμματοσειράς και μεγέθους γραμματοσειράς

 

-         Εφαρμογή έντονης  γραφής . Επιλέγω και τα κελιά και εικονίδιο Β

-         Εφαρμογή πλάγια γραφής . Επιλέγω τα κελιά και εικονίδιο Ι

-         Εφαρμογή υπογραμμισμένης μορφής . Επιλέγω τα κελιά και εικονίδιο U

-         Αλλαγή χρώματος γραμματοσειράς . Επιλέγω τα περιεχόμενα του κελιού και εικονίδιο Χρώμα γραμματοσειράς .

-         Αναδίπλωση περιεχομένου κελιού . Επιλέγω το κελί  , Μορφή – κελιά , καρτέλα Στοίχιση και þ   Αναδίπλωση κειμένου και έχει ως αποτέλεσμα στη γραμμή του φύλλου εργασίας  να μπορούν να υπάρχουν 2 ή περισσότερες γραμμές κειμένου .

-         Στοίχιση , κεντράρισμα κελιού . Επιλέγω το κελί και Μορφή – Κελιά , καρτέλα Στοίχιση και στη στοίχιση κειμένου επιλέγω Οριζόντια (π.χ. δεξιά) και κατακόρυφη ( π.χ. στο κέντρο ) και OK .

-         Προσανατολισμός περιεχομένου κελιού . Επιλέγω το κελί και Μορφή -  Κελιά και καρτέλα Στοίχιση και στον προσανατολισμό επιλέγω τον κατακόρυφο προς τα κάτω ή επιλέγω κάποιες μοίρες π.χ. 30ο και OK .

Τύποι και συναρτήσεις

1.          Αναφορά σε κελιά

 

-         Χρήσης σχετικής και απόλυτης αναφορά κελιού σε τύπους ή συναρτήσεις . Η σχετική  αναφορά κελιού είναι τα ονόματα των κελιών με 1ο συνθετικό τη στήλη και 2ο συνθετικό τη γραμμή στην οποία βρίσκεται το ενεργό κελί π.χ. A1 , A2 , A3 , B1, B2 , B3 ,C1, C2 ,C3 ……….   .   Η απόλυτη αναφορά χρησιμοποιείται κυρίως όταν θέλω να πραγματοποιήσω ομοιόμορφες πράξεις δηλαδή να προσθέσω ή να πολλαπλασιάσω τα κελιά 2 στηλών μεταξύ τους ή να πολλαπλασιάσω ή να διαιρέσω ένα πλήθος κελιών με τον ίδιο  αριθμό οπότε χρησιμοποιώ την απόλυτη αναφορά με τη χρήση $ π.χ. $A$10 η αριθμητική πράξη να γίνει μια φορά και μετά με αντιγραφή τύπου και αυτόματη συμπλήρωση να γίνουν αυτόματα οι υπόλοιπες ομοιόμορφες πράξεις  . Ομοίως και σε συναρτήσεις .

 

               2.       Τύποι υπολογισμού που δεν καλούν συναρτήσεις

 

-         Δημιουργία τύπου υπολογισμού με αριθμητικά δεδομένα και πράξεις πρόσθεσης – αφαίρεσης – πολλαπλασιασμού – διαίρεσης . Για να πραγματοποιήσω υπολογισμούς με αυτές τις 4 πράξεις της αριθμητικής πρέπει πρώτα να πληκτρολογήσω το = μετά την πράξη και μετά το Enter .  Παραδείγματα     =582+695     =9685-874     =98*564     =90101/841    .

-         Δημιουργία τύπου υπολογισμού με χρήση αναφορών σε κελιά . Χρησιμοποιώ τα ονόματα των κελιών στους τύπους υπολογισμού με πληκτρολόγηση των ονομάτων των κελιών στην αγγλική γλώσσα En ή με επιλογή των κελιών την κατάλληλη στιγμή με το ενεργό κελί . Παραδείγματα    =A1+A2-B1        =3*(A1+A4-B1)+A3   =(A1+A3)/(A2+A4)  

Εκτυπώσεις

 

1.             Διαμόρφωση εκτύπωσης φύλλου εργασίας

 

-         Περιθώρια σελίδας σε φύλλο εργασίας . Επιλέγω Αρχείο – Διαμόρφωση σελίδας και αυξάνω ή μειώνω τα περιθώρια πάνω –κάτω –δεξιά –αριστερά και επιπλέον στην κεφαλίδα και το υποσέλιδο  και ΟΚ .

-         Προσανατολισμός σελίδας . Επιλέγω Αρχείο – Διαμόρφωση Σελίδας και καρτέλα Σελίδα  και επιλέγω προσανατολισμός Οριζόντιο ή κατακόρυφο ( συνήθως ο οριζόντιος επιλέγεται για φύλλο εργασίας με πολλές στήλες ) και ΟΚ

-         Προσαρμογή μεγέθους σελίδας . Επιλέγω Αρχείο – Διαμόρφωση σελίδας και επιλέγω καρτέλα σελίδα και επιλέγω Προσαρμογή σε 1 ανά πλάτος και 1 ανά ύψος και αυτή η επιλογή περιορίζει το μέγεθος του φύλλου εργασίας ή της επιλογής κατά την εκτύπωση ώστε να προσανατολίζεται στον καθορισμένο αριθμό σελίδων .

-         Προσαρμογή κεφαλίδας , υποσέλιδου . Η κεφαλίδα είναι ένα κείμενο ή μια συνάρτηση στην αρχή κάθε σελίδας και το υποσέλιδο κείμενο ή συνάρτηση στο τέλος κάθε σελίδας . Επιλέγω Αρχείο – Διαμόρφωση σελίδας , καρτέλα κεφαλίδα – υποσέλιδο , προσαρμογή κεφαλίδας και στα τμήματα αριστερό , κεντρικό , δεξιό μπορώ να πληκτρολογήσω ένα κείμενο ή να επιλέξω τις συναρτήσεις : σελίδα ( αρίθμηση σελίδων ) , σελίδες ( πλήθος σελίδων ) , ημερομηνία ( τρέχουσα ημερομηνία ) , ώρα ( τρέχουσα ώρα ) , αρχείο ( όνομα αρχείου ) , καρτέλα (όνομα φύλλου εργασίας ) . και ΟΚ . Ομοίως με επιλογή Προσαρμογή υποσέλιδου επιλέγω τις ίδιες συναρτήσεις για το υποσέλιδο και ΟΚ και πάλι ΟΚ .

-         Εμφάνιση , απόκρυψη γραμμών πλέγματος . Εμφανίζει ή αποκρύπτει το πλέγμα των οριζόντιων και κάθετων γραμμών του λογιστικού φύλλου κατά την εκτύπωση . Επιλέγω Αρχείο – Διαμόρφωση σελίδας , καρτέλα Φύλλο και þ  γραμμές πλέγματος  και ΟΚ .

-         Εμφάνιση , απόκρυψη επικεφαλίδων γραμμών , στηλών . Εμφανίζει ή αποκρύπτει κατά την εκτύπωση τις επικεφαλίδες των γραμμών και των στηλών δηλαδή  1,2,3,4,…..    A,B,C,D, …… .   Επιλέγω Αρχείο – Διαμόρφωση σελίδας , καρτέλα Φύλλο και  þ  Επικεφαλίδες γραμμών και στηλών . αν θέλω να απενεργοποιήσω την επιλογή με 1 click στον τετραγωνάκι αποκρύπτεται το  ν και η επιλογή δεν εφαρμόζεται και ΟΚ .

         2.  Εκτύπωση

              

-         Προεπισκόπηση φύλλου εργασίας . Επιλέγω Αρχείο – προεπισκόπηση εκτύπωσης και εμφανίζεται η 1η σελίδα του φύλλου εργασίας και Επόμενη για την εμφάνιση της επόμενης σελίδας . Με το φακό 1 click για μεγέθυνση ή σμίκρυνση της σελίδας του λογιστικού φύλλου .

-         Χρήση επιλογών εκτύπωσης : πλήθος αντιγράφων . Επιλέγω Αρχείο – Εκτύπωση και αν επιλέξω Όλες τότε εκτυπώνεται όλες οι σελίδες , αν επιλέξω σελίδες από 1 έως 2 εκτυπώνονται οι σελίδες 1 και 2 και πλήθος αντιτύπων επιλέγω π.χ. 2 και εκτυπώνονται 2 αντίτυπα σε κάθε σελίδα και ΟΚ . Με την ¥   Επιλογή εκτυπώνω τα επιλεγμένα κελιά από το φύλλο εργασίας  .

-         Επιλογή εγκατεστημένου εκτυπωτή – εκτύπωση σε εγκατεστημένο εκτυπωτή . Επιλέγω Αρχείο – Εκτύπωση και στο Όνομα εκτυπωτή επιλέγω έναν άλλο εγκατεστημένο εκτυπωτή και εκτυπώνω σε αυτό τον εγκατεστημένο εκτυπωτή και ΟΚ .