VISITORS SINCE 14/01/2011=515

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ICTPLUS

ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ  ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ OPENGOV

04/03/2010  ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ

http://www.ictplus.gr/default.asp?pid=30&rID=9865&ct=2&la=1

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

26/1/2010
Ταιριάζουν οι Ηλεκτρονικές Προμήθειες στην Εκπαίδευση? Μία ενδιαφέρουσα διαβούλευση στο Διαδίκτυο δείχνει ότι οι καλές ιδέες, όταν έχουν και καλή εφαρμογή, χωράνε παντού.

Μία πολύ καλή ιδέα έφτασε χθες στο «γραμματοκιβώτιο» του ICTPLUS.Gr. Χωρίς να την υιοθετούμε ή να την απορρίπτουμε την θέτουμε και εμείς σε δημόσια κρίση. Η ιδέα είναι η ακόλουθη: Οι Κρατικές Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες της Ειδικής Υπηρεσία Εφαρμογών των προγραμμάτων του Ε.Κ.Τ. www.eye-ekt.gr/ περιέχουν τα προγράμματα κατάρτισης στα οποία τα Κ.Ε.Κ. (Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης) είναι ανάδοχοι , τα αναλαμβάνουν και τα υλοποιούν .Τα ΚΕΚ αναθέτουν σε Εκπαιδευτές, ενταγμένους στο μητρώο Β! του ΕΚΕΠΙΣ, δηλαδή στο Μητρώο των πιστοποιημένων Εκπαιδευτών που έχουν επιτυχώς ολοκληρώσει το πρόγραμμα 300 ωρών «Εκπαίδευση Εκπαιδευτών» του ΕΚΕΠΙΣ, να αναλάβουν ώρες μαθημάτων στα προγράμματα κατάρτισης όταν αρχίζουν οι υλοποιήσεις. Η πρόταση αφορά στην διεξαγωγή "Ηλεκτρονικών Δημοπρασιών" των Προγραμμάτων, όπου οι εκπαιδευτές του μητρώου Β! του ΕΚΕΠΙΣ θα πραγματοποιούν είσοδο με κωδικούς και να επιλέγουν τα προγράμματα και τα ωράρια που έχουν τη δυνατότητα να υλοποιούν και να αναλαμβάνουν ως εκπαιδευτές.

Στη συνέχεια με ένα σύστημα χρονοπρογραμματισμού για ένα διάστημα 4 μηνών ή και περισσότερο να γίνονται αναθέσεις των τμημάτων στους εκπαιδευτές της αντίστοιχης ειδικότητας (πληροφορική , οικονομικά , τουριστικά , «πράσινα» επαγγέλματα, γλώσσα κλπ ). Ετσι όλα τα προγράμματα των ΚΕΚ θα αναρτώνται σε ιστοσελίδες στο internet , όλοι οι εκπαιδευτές θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα Κ.Ε.Κ και θα μπορούν να συμμετέχουν στα προγράμματα των κοινοτικών κονδυλίων χωρίς αποκλεισμούς και πιθανές αδικίες.

Παρακάτω ακολουθούν σχόλια των ενδιαφερομένων, όπως αυτά παρουσιάστηκαν στην ιστοσελίδα http://labs.opengov.gr/2010/01/24/1643
από την οποία και δανεσιτήκαμε το περιεχόμενο αυτής της ανάρτησης

1) Εχει αρκετή δουλειά το εν λόγω εγχείρημα… και απαιτείται διαφάνεια φορέων και λοιπών εμπλεκομένων..

2) Ολα έχουν δουλειά, το θέμα είναι αν η λύση αυτή μειώνει το κόστος αυτής της διαδικασίας, άν προσφέρει διαφάνεια, αν προσφέρει ίση πρόσβαση στην συγκεκριμένη ενημέρωση σε όλους, αν μειώνει τον χρόνο ανάθεσης. Τουλάχιστον με την πρόταση αυτή θα μπορεί να γίνει προγραμματισμός.

3) Η επιλογή των ΚΕΚ που αναλαμβάνουν την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης γίνεται με βάση την ελληνική νομοθεσία και μετά από αξιολογικές διαδικασίες (τεχνικο-οικονομική αξιολόγηση). Από τη στιγμή που ένα ΚΕΚ αναλάβει (υποθέτουμε αξιοκρατικά) να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα κατάρτισης (ένα Δημόσιο Έργο δηλαδή), έχει το δικαίωμα να επιλέξει τους εκπαιδευτές-υπαλλήλους που θα χρησιμοποιήσει, όπως γίνεται σε όλο τον ιδιωτικό τομέα. Η επιλογή-πρόσληψη των συνεργατών του ΚΕΚ είναι αποκλειστικό δικαίωμα του ΚΕΚ αρκεί να τηρούνται οι κανόνες (π.χ. ο επιστημονικός υπεύθυνος να έχει εμπειρία, ο εκπαιδευτής να είναι πιστοποιημένος από το ΕΚΕΠΙΣ και σχετικός με το αντικείμενο κατάρτισης). Το να γίνει «δικαίωμα» του εκπαιδευτή να προσληφθεί από ένα ΚΕΚ ακούγεται όμορφο, αλλά, κατά τη γνώμη μου, άτοπο. Γιατί; Πώς θα σας φαινόταν αν ένας εργολάβος έπαιρνε ένα Δημόσιο Έργο να έπρεπε να προσλάβει τους εργάτες του μέσα από αιτήσεις που υπέβαλαν όλοι οι άνεργοι εργάτες, επιστήμονες, κλπ. από μία ιστοσελίδα; Δεν είναι το ίδιο με την πρόσληψη των εκπαιδευτών από ένα ιδιωτικό ΚΕΚ; Όμορφο ακούγεται, αλλά άτοπο αφού δεν μπορεί ο ιδιωτικός φορέας να υποχρεωθεί να προσλάβει συνεργάτες που θα του ορίσει το κράτος. Αν βέβαια, ο υποβάλων το σχόλιο εννοεί τα ΚΕΚ να ενημερώνουν μέσω ιστοσελίδας ότι έχουν κενές θέσεις και ψάχνουν για εκπαιδευτές, ναι συμφωνώ είναι πολύ χρήσιμο για να ενημερωνόμαστε.

4) Να συμπληρώσω στο προηγούμενο σχόλιο:
Μπορούν να μπουν όρια συμμετοχής ενός εκπαιδευτή σε προγράμματα κατάρτισης ανά έτος π.χ. 500 ώρες. Αυτό φαίνεται πιο υλοποιήσιμο αφού κάπως αντίστοιχα γίνεται και σε άλλα δημόσια έργα π.χ. ένα ΚΕΚ δεν μπορεί να υλοποιεί περισσότερα προγράμματα από το 3πλάσιο των θέσεων μαθητείας που διαθέτει στις δομές της ή σε νοικιασμένες δομές ή μία εργοληπτική εταιρεία έχει περιορισμούς με βάση το πλήθος των μηχανημάτων που ελέγχει. Όμως περιορισμοί στην απασχόληση ενός ατόμου-μισθωτού-επιστήμονα σε εκπαιδευτικά προγράμματα ή, γενικότερα, σε εργασίες δεν έχω ξανακούσει (π.χ. να υπάρχει όριο πόσες οικοδομικές άδειες θα βγάλει ένας μηχανικός το χρόνο). Ακόμα και αν μπει ένα όριο (π.χ. 500 ώρες/έτος ή χρονοπρογραμματισμός ανά τετράμηνο που προτείνει θέτοντας το σχόλιο) για κάθε εκπαιδευτή, δεν είναι δίκαιο να ισχύει για όλους το ίδιο, αφού άλλος εκπαιδευτής είναι ιδιώτης και ζει από τα μαθήματα και άλλος δημόσιος υπάλληλος και τα έχει σαν συμπλήρωμα εισοδήματος. Σε κάθε περίπτωση δεν πιστεύω ότι το συγκεκριμένο θέμα αφορά τη διαβούλευση του opengov.gr αλλά γενικότερα θέματα διαχείρισης και κατανομής του πλούτου που παράγεται στη χώρα.

5) Συγχαρητήρια για την πρόταση. Αν υλοποιηθεί και γίνει πράξη το αποτέλεσμα θα είναι διαφάνεια και αξιοκρατεία στα προγράμματα των Κ.Ε.Κ. και να αξιολογούνται οι καλύτεροι εκπαιδευτές και όχι τα καλύτερα και οργανωμένα κυκλώματα .

6) Εστω και καθυστερημένα θα λύσει πολλά προβλήματα κυρίως με την αξιοκρατία, ενημέρωση, προγραμματισμό.

7) Πιστεύω ότι αυτός ο τρόπος θα είναι πιο δίκαιος. Ολοι μας γνωρίζουμε ότι τα ΚΕΚ πολλές φορές υλοποιούν τα προγράμματα με τους ίδιους και τους ίδιους εκπαιδευτές ενηλίκων, χωρίς πολλές φορές οι συνεργάτες-εκπαιδευτές να πληρούν ουσιαστικά τις προϋποθέσεις. Η δυνατότητα της Ηλεκτρονικής Δημοπρασίας θα δίνει τουλάχιστον σε όλους τη δυνατότητα της ενημέρωσης

8) Εξαιρετική πρόταση . Η εκπαίδευση και η κατάρτιση πρέπει να αναβαθμιστεί χωρίς τα κυκλώματα και τα περίεργα συμφέροντα να αποκλείουν εκπαιδευτές και επιστήμονες από τα προγράμματα των ΚΕΚ.

9) Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι σε μερικά προγράμματα της «Ψηφιακής Αυτοδιοίκησης» τα κυκλώματα μερικών εκπαιδευτών λειτούργησαν με τέτοια έλλειψη σεβασμού στους νόμους και τη δικαστική εξουσία, ώστε τοποθέτησαν παράνομα 20 εκπαιδευτές του εισαγωγικού μητρώου που σύμφωνα με τους νόμους δεν έχουν δικαίωμα από 1/1/2008 να διδάσκουν σε Κ.Ε.Κ.

10) Κρίνω την ιδέα αξιόλογη και χρήσιμη. Ανήκω στο εισαγωγικό Μητρώο εδώ και τρία χρόνια. Αναζητώ πρόγραμμα πιστοποίησης εκπαιδευτών, αλλά έως τώρα δεν έχω επαρκή έγκαιρη πληροφόρηση. Ισως μία τέτοια σελίδα, ενιαία για όλους τους εκπαιδευτικούς φορείς εξασφάλιζε επαρκή, έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση για όλους τους εργαζόμενους στον τομέα αυτόν.

Περισσότερα στη διεύθυνση http://labs.opengov.gr/2010/01/24/1643