VISITORS SINCE 10/05/2013=30

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Eίναι ένας άνθρωπος με τεράστιες γνώσεις, καθώς είναι μαθηματικός, καθηγητής πληροφορικής και προγραμματιστής. Ένας άνθρωπος ο οποίος κατέχει πολύ καλά την τεχνολογία και τα μέσα. Ο λόγος για τον Νίκο Κρητικό ο οποίος μας έλυσε όλες μας τις απορίες για την δια βίου μάθηση και όχι μόνο, μιλώντας ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο panelnews.gr.
Aναλυτικά η συνέντευξη του Νίκου Κρητικoύ:


Έχετε δημιουργήσει εκπαιδευτικό υλικό πληροφορικής ;

Από το 2000 έχω δημιουργήσει και δημοσιεύσει εκπαιδευτικό υλικό πληροφορικής σε βασικές και εξειδικευμένες δεξιότητες πληροφορικής στις ιστοσελίδες http://teacher-nik.freeservers.com/EducationLearning.htm


Οι αξιολογήσεις των καταρτιζόμενων και των ΚΕΚ για τους εκπαιδευτές είναι πάντα ο σωστός δρόμος για την αξιολόγηση της συνεργασίας ;

Οι καταρτιζόμενοι αξιολογούν τους εκπαιδευτές όπως και οι φορείς . Οι αξιολογήσεις είναι μια παράμετρος που λαμβάνεται με κυμαινόμενο ποσοστό υπ ‘ όψιν για τη συνέχιση της συνεργασίας . Υπάρχουν κι άλλες παράμετροι όπως τα αποτελέσματα των εξετάσεων πιστοποίησης , η εν γένει συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ τους

Ποιος είναι ο λειτουργικός ρόλος των αξιολογήσεων στην διαδικασία κατάρτισης εργαζομένων και ανέργων;

Ο ρόλος είναι αξιόλογος και πολυδιάστατος . Βοηθούν τους καταρτιζόμενους να βελτιώσουν την διαδικασία της κατάρτισης και το φορέα υλοποίησης προγραμμάτων να αποκτήσει ολοκληρωμένη γνώση για την διαδικασία της διδασκαλίας και κατάρτισης

Πως αξιολογείτε τα προγράμματα τηλεκατάρτισης;

Είναι αξιόλογα γιατί δίνουν τη δυνατότητα στους καταρτιζόμενους για εκμάθηση πληροφορικής χωρίς φυσική παρουσία καθηγητή . Ιδιαίτερα χρήσιμη και αποτελεσματική θεωρείται η πλατφόρμα τύπου moodle που χρησιμοποιείται στα προγράμματα τηλεκατάρτισης για ανέργους και παλαιότερα στα προγράμματα e-goneis – Ψηφιακή Αυτοδιοίκηση .

Η ηλεκτρονική μάθηση e-learning συμβάλει στην καταπολέμηση του "Ψηφιακού Αναλφαβητισμού";

«Ασφαλώς σε μεγάλο βαθμό ώστε να υπάρχουν Ψηφιακά Εγγράμματοι πολίτες ανεξάρτητα από το επίπεδο της γενικής τους μόρφωσης. Αλλά σε καμιά περίπτωση κανένα ηλεκτρονικό σύστημα μάθησης δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον καθηγητή ,τη διδασκαλία του και την φυσική του παρουσία στην αίθουσα διδασκαλίας πληροφορικής» .

 

Κύριε Κρητικέ τι εργασιακή προϋπηρεσία έχετε στο βιογραφικό σας;

«Είμαι μαθηματικός , καθηγητής πληροφορικής , προγραμματιστής και έχω εργαστεί 19 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα της εκπαίδευσης –Δια βίου μάθησης από το 1994 – 2013» .


Πόσες διδακτικές ώρες έχετε διδάξει πληροφορική και σε πόσους καταρτιζόμενους ;


«Μου έχουν δοθεί βεβαιώσεις προϋπηρεσίας για 20000 ώρες διδασκαλίας σε κέντρα ελευθέρων σπουδών , σχολές πληροφορικής και την περίοδο 2003 –2013 σε Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης».

Έχετε δημιουργήσει server με διεθνείς και ελληνικές συνεργασίες ;


«Εχω δημιουργήσει από το 2000 σε συνεργασία με αμερικάνικες πολυεθνικές εταιρείες freeservers και google στο site
http://www.facebook.com/l/-AQH1Pm6zAQHEiC0OGXGTGtzetc63kaASGSVTCmlbrnnZ6w/teacher-nik.freeservers.com/ με περίπου 1600000 επισκέψεις συνολικά».

Η παρουσία σας στο facebook είναι έντονη με μεγάλη δραστηριότητα;

«Από το έτος 2012 έχω δημιουργήσει 12 ομάδες , είμαι διαχειριστής με χιλιάδες μέλη , εκατοντάδες δημοσιεύσεις για θέματα εκπαίδευσης, δια βίου μάθησης αλλά και διαφημίσεις , δημοσιογραφικά θέματα και πολλά άλλα».

Η πολιτεία σας θεωρεί επιστημονικό συνεργάτη και σύμβουλο σε θέματα κοινωνικής δικτύωσης ;


«Ασφαλώς και από 11/2012 έχω γίνει δεκτός ως διαχειριστής της σελίδας facebook του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού και έχω πραγματοποιήσει πολλά δημοσιεύματα για θέματα εκπαίδευσης , δια βίου μάθησης».
Από το 2000 εκατομμύρια Έλληνες πολίτες έχουν λάβει πιστοποιητικά πληροφορικής τύπου ACTA ( όπως στο ΚΕΚ ΠΕΡΓΑΜΗΝΗ που ήμουν καταρτιζόμενος ) . 

Πως αξιολογείται αυτή την διαδικασία ;


«Η διαδικασία είναι αξιόλογη και συμβάλει στην άνοδο του επιπέδου της πληροφοριακής παιδείας Έχει σημαντικά αποτελέσματα σε εργασιακό επίπεδο και είναι ιδιαίτερα χρήσιμα τα πιστοποιητικά πληροφορικής για επαγγελματικούς λόγους».

Στα προγράμματα υπάρχει διαφάνεια σε σχέση με εφαρμογή των νόμων;

«Αυτό είναι συνάρτηση για το αν υπάρχει διαφάνεια στο δημόσιο βίο, στην λειτουργία του κράτους και γενικότερα . Υπάρχει ποσοστό διαφάνειας που μεταβάλλεται από ΚΕΚ σε ΚΕΚ και από πρόγραμμα σε πρόγραμμα. Υπάρχουν περιπτώσεις που εκπαιδευτές –δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν άδειες από τις δημόσιες υπηρεσίες για την παράλληλη δραστηριότητα όπως νόμοι και διατάξεις ορίζουν και δεν υπάρχουν επιπτώσεις. Επιπλέον μετά την 1/1/2008 μόνο οι εκπαιδευτές του μητρώου Β του ΕΚΕΠΙΣ –ΕΟΠΠΕΠ έχουν δικαίωμα να διδάσκουν στα ΚΕΚ αλλά αυτό παραβιάστηκε πολλές φορές.

Η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογών του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου ενέκρινε κανονικά με αδιαφανείς διαδικασίες τις πληρωμές και την εγκυρότητα των προγραμμάτων που παραβιάστηκε ο νόμος».

Ας αλλάξουμε θέμα. Έχετε πραγματοποιήσει έργο σε θέματα Ανοικτής Διακυβέρνησης την περίοδο 2009 – 2012;

Στις 4/3/2010 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών πραγματοποίησα παρουσίαση θέματος “ Ηλεκτρονικές δημοπρασίες προγραμμάτων των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης “ αλλά η πρόταση όπως όλες οι προτάσεις των 5 κύκλων opengov έμεινα χωρίς υλοποίηση από την πολιτεία . Έχω δημοσιεύσει πολλές προτάσεις στην ιστοσελίδαhttp://www.facebook.com/l/oAQFFiqY-AQFFjFxka5GTiB265_PGZ9YkCD_pFYjeWhNF1w/teacher-nik.freeservers.com/Eopengov.htm

Εγώ επισκέφτηκα το google πληκτρολόγησα teacher-nik.freeservers.com και η επιστροφή από την πολυεθνική αμερικάνικη εταιρεία περιέχει περίπου 1970 αποτελέσματα. Θεωρείται δηλαδή σημαντικό γεγονός διεθνώς η διάδοση του έργου σας;

« Εκτιμώ ότι το θεωρείτε σημαντικό γεγονός . Αντίθετα στις ιστοσελίδες των κέντρων επαγγελματικής κατάρτισης που έχω συνεργαστεί δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά για το επιστημονικό και εκπαιδευτικό μου έργο παρά μόνο στη σελίδα facebook του Υπουργείου Παιδείας λόγω της δημοσίευσης που πραγματοποίησα πρόσφατα» .

Μήπως θα πρέπει να γίνει ανασχεδιασμός της δομής των προγραμμάτων κατάρτισης ώστε περισσότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά να αναδεικνύονται;

«Σαφώς πρέπει να γίνει ώστε να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα στη Δια Βίου Μάθηση .Υπάρχουν περιπτώσεις εκπαιδευτών αποδεκτών από τους καταρτιζόμενους που απορρίπτονται από τις κλίκες και τα κυκλώματα εκπαιδευτών και προϊσταμένων ΚΕΚ . Πρόσφατα έστειλα σε 60 ΚΕΚ ενημέρωση για επικυροποίηση της πιστοποίησης μου από ΛΑΕΚ –ΟΑΕΔ αλλά μόνο εγώ έχω πρόσβαση στα στοιχεία που έχω δημοσιεύσει στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ» .

Στον serverhttp://www.facebook.com/l/2AQFwLZUOAQFbV2MKftXV6ZnfCThUC6JCJ60ENET-HOquQQ/elearn.kedke.eu της ΚΕΔΚΕ – ΙΤΑ έχετε δημοσιεύσει πολλά άρθρα , σημειώσεις ,ασκήσεις , tests , ιστοσελίδες προγραμμάτων πληροφορικής κυρίως για εξειδικευμένες δεξιότητες . Υπάρχει ανταπόκριση από τα ΚΕΚ για το έργο σας ;

« Η ανταπόκριση και η αναγνώριση εξαρτάται από παράγοντες φιλικούς και ξένους προς τη Δια βίου μάθηση και από συμφέροντα οργανωμένων συμφερόντων. Μερικοί αναγνωρίζουν και εκτιμούν το έργο μου και μου αναθέτουν μαθήματα σε προγράμματα πληροφορικής , μερικοί είναι αδιάφοροι και μερικοί πραγματοποιούν πόλεμο γιατί αυτό το έργο δεν έχει πραγματοποιηθεί από τους εκλεκτούς και τους ανήκοντες στα κυκλώματα και τις κλίκες που αναθέτουν τα περισσότερα προγράμματα πληροφορικής» .

Οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες των προγραμμάτων στα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης είναι προς όφελος της δια βίου μάθησης;

«Είχα πραγματοποιήσει την παρουσίαση 4/3/2010 στην εναρκτήρια συνεδρίαση του opengov στον 1ο κύκλο προτάσεων Ανοικτής Διακυβέρνησης , η πρόταση προωθήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας και Υπουργείο Παιδείας που έχει ως αρμοδιότητα τα προγράμματα των ΚΕΚ αλλά δεν υπήρξε υιοθέτηση δυστυχώς . Η πρόταση εξασφαλίζει διαφάνεια , αξιοκρατία , ισότητα ευκαιριών , δίκαιη κατανομή των προγραμμάτων , αποσυμφόρηση των ΚΕΚ από κλίκες και κυκλώματα και ταχύτατη υλοποίηση των προγραμμάτων και προώθηση ηλεκτρονικών υπηρεσιών κατάρτισης . Δηλαδή η ανάθεση να μην γίνεται κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας ή συνάντησης αλλά με ηλεκτρονική διαδικασία αναθέσεων προγραμμάτων» .


Τελειώνοντας κύριε Κρητικέ θα μας αναφέρετε επιγραμματικά τις προοπτικές της δια βίου μάθησης στην Ελλάδα στην περίοδο του ΕΣΠΑ;

«Οι προοπτικές είναι αξιόλογες και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά μερικές φορές αξιολογούνται και αξιοποιούνται . Στη συμμετοχή στη δια βίου μάθηση η Ελλάδα είναι στην 26η θέση στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης .Την περίοδο του ΕΣΠΑ θα γίνει διαχείριση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και οι εκπαιδευτές έχουν το βασικό λειτουργικό και νευραλγικό ρόλο για την επιτυχία των προγραμμάτων . Οι προοπτικές εξαρτώνται από την συνειδητοποίηση του ρόλου του εκπαιδευτή ενηλίκων και την προώθηση των εκπαιδευτών που προσφέρουν τα περισσότερα και ποιοτικότερα στη δια βίου μάθηση» .