VISITORS SINCE 1/5/2000 = 59

29/11/2001 11:54 μμ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ  ΣΤΕΦ.  ΚΡΗΤΙΚΟΣ 

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ - ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ     

ΜΕΛΟΣ ΕΜΕ – AMS - ΕΕΧΙ- ΕΠΥ

ΜΑΡΙΝΟΥ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ 129      ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ 16452 – ΑΤΤΙΚΗ 

ΤΗΛΕΦΩΝΑ  :  9652965   -  0944-430788 

EMAIL: boole@eexi.gr  URL : http://teacher-nik.freeservers.com/

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ " ΤΗΣ Ε.Π.Υ. (ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & Η/Υ ) ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ 86  -ΙΟΥΛΙΟΣ -ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2001 - ΣΕΛΙΔΕΣ 38-42 . 

ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ -ΤΟ Δ.Σ. - ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ  ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ Ε.Π.Υ.  ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ . 

ΘΕΜΑ  :   ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ  WINDOWS 98 & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 

         Με αυτό το άρθρο θα ήθελα να αναφερθώ στις προδιαγραφές για τη διδασκαλία των Windows 98  που σε γενικές γραμμές αποτελούν προδιαγραφές και για τα άλλα μαθήματα του χειρισμού Η/Υ .

            Στην αρχή γίνεται αναφορά για τα λειτουργικά συστήματα και τη χρησιμότητά τους και καθορίζεται προς τους εκπαιδευόμενους το πλαίσιο και ο τρόπος διδασκαλίας. Αυτό περιλαμβάνει τη θεωρία με τα βήματα για κάθε διαδικασία στον πίνακα( Π.χ. αντιγραφή files από C στο Α μέσω του προγράμματος Windows Explorer ) και ταυτόχρονη εφαρμογή των βημάτων της διαδικασίας στον Η/Υ .

Θετικό είναι να προτείνουμε στους εκπαιδευόμενους να χρησιμοποιούν το πρόγραμμα Help ή το ? σε καρτέλες των Windows 98 για να αντιληφθούν άμεσα ότι η γνώση είναι αποθηκευμένη μέσα στα προγράμματα που λειτουργούν μερικές φορές και ως ηλεκτρονικά βιβλία .

            Η δομή της διδασκαλίας που προτείνω από την εμπειρία μου είναι : θεωρία - ασκήσεις που λύνει ο καθηγητής-ασκήσεις για τους σπουδαστές που ο καθηγητής επιτυγχάνει την σταδιακή προσέγγιση στη γνώση αναλύοντας 1 -1 τα βήματα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας . Όταν ζητείται ένα αποτέλεσμα ο καθηγητής ελέγχει την ικανότητα προκαθορισμού των αναμενόμενων αποτελεσμάτων ενός χειρισμού και την ικανότητα εφαρμογής της θεωρίας στον Η/Υ από τα βιβλία και τα φυλλάδια με τις ασκήσεις.

            Από τη μελέτη βιβλίων χειρισμού- προγραμματισμού, από την εμπειρία μου ως Καθηγητής Πληροφορικής και την καθημερινή συνεργασία με άλλους καθηγητές συναδέλφους μου και το κυριότερο από τη συνεργασία - επικοινωνία με τους εκπαιδευόμενους έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Διδασκαλία Πληροφορικής περιέχει 10 προδιαγραφές. Η βελτιστοποίηση αυτών των προδιαγραφών έχει ως αποτέλεσμα τον εκσυγχρονισμό γενικά της εκπαίδευσης .

            Σύντομα και περιεκτικά με παραδείγματα θα αναπτύξω αυτές τις προδιαγραφές  .

1.   ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΝΩΣΕΩΝ - ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ.

Η μεταδοτικότητα σε ένα θέμα με πολλά steps  π.χ. εκτύπωση οθόνης με κάθετη πλευρική διάταξη μεταξύ 3 files από WORD- EXCEL- ACCESS που βρίσκονται σε διαφορετικά levels folders απαιτεί εμπειρία - γνώση και μετάδοση ερευνητικού πνεύματος αν συνδυαστεί και με άλλα παρόμοια applications . Αν ο καθηγητής κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον των εκπαιδευόμενων και τους απασχολεί δημιουργικά τότε η διδασκαλία έχει πετύχει . Το ερευνητικό πνεύμα σημαίνει ο σπουδαστής να έχει ενδιαφέρον για το μάθημα, να έχει απορίες , να συνεργάζεται και βρίσκει λύσεις στα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει με τη βοήθεια του καθηγητή του.

2.   ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ  ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ  ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

Ο επιστημονικός σχεδιασμός σημαίνει ότι ο καθηγητής συνεχώς ενημερώνεται, διαβάζει βιβλία και περιοδικά πληροφορικής και εφαρμόζει στη διδασκαλία τα νέα δεδομένα της επιστήμης . Για παράδειγμα το πρόγραμμα Internet Explorer με Mail και Web είναι η εξέλιξη της πληροφορικής και αποτελεί αντικείμενο διδασκαλίας χρήσιμο για τους εκπαιδευόμενους. Εδώ ο καθηγητής πρέπει να τονίζει τον σύντομο κύκλο που έχουν τα προγράμματα πληροφορικής που συνεχώς εξελίσσονται και αλλάζουν. Οπωσδήποτε στο μέλλον το Internet θα παίξει σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση και γενικώς τα δίκτυα Η/Υ.

3.   ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ  - ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Ο καθηγητής οργανώνει το χρόνο που θα διδάξει την θεωρία και την κάθε άσκηση με βάση το επίπεδο της τάξης , την εμπειρία του . Ο εξοπλισμός ( Computers - Printers - FAX - Modems - CD - ROM ) πρέπει να αξιοποιείται με τρόπο ώστε να ωφελούνται οι εκπαιδευόμενοι, να μαθαίνουν τη λειτουργία των συσκευών και να αυξάνεται η απόδοση του μαθήματος.  Τα προγράμματα σε κάθε μάθημα είναι έτοιμα και λειτουργούν σε όλα τα computers και διορθώνονται τα λάθη & οι διαγραφές προγραμμάτων άμεσα.

4.   ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΥΣ

Η επικοινωνία με τους εκπαιδευόμενους γίνεται σωστά αν ο καθηγητής κάνει διάλογο σε όλα τα θέματα σχετικά με το μάθημα , δεν αφήνει κανένα πρόβλημα στη τύχη  βλάβες μηχανημάτων - ελλιπής λειτουργία, προγράμματα που δεν εκτελούνται, κατανομή διδακτικών ωρών ). Η επικοινωνία γίνεται και εκτός ωρών μαθήματος με επίλυση αποριών γιατί ας μη ξεχνάμε ότι καθηγητής είναι και λειτούργημα.

Οταν οι εκπαιδευόμενοι καταλάβουν έναν καθηγητή με ενδιαφέρον για αυτούς, άριστα επιστημονικά καταρτισμένο , σωστό ελεύθερο επαγγελματία και με δυνατότητα άμεσης και αυθόρμητης επικοινωνίας τότε συνεργάζονται σωστά μαζί του και έχουν την βέλτιστη απόδοση στα μαθήματα .

5.   ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ  ΑΣΚΗΣΕΩΝ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ  ΘΕΩΡΙΑΣ

Οι ασκήσεις που δίνονται σε φυλλάδια ξεκινάνε από τις εύκολες και σταδιακά καταλήγουν σε πιο σύνθετες . Η μεθοδολογία επίλυσης έχει ως άξονες την ακριβή εργαστηριακή εφαρμογή και την ανάλυση των steps που θα ακολουθήσουμε και την αιτιολογία. Η θεωρία αναπτύσσεται με βάση το βιβλίο και γίνονται προεκτάσεις όπου κρίνεται απαραίτητο (Π.χ. η ταξινόμηση files μέσω Explorer γίνεται μέσω ΑSCII Codes των χαρακτήρων  A- B -C - D- E - F -……..) . Στη θεωρία των Windows 98 δίνεται έμφαση στα 2 προγράμματα : Windows Explorer & Control Panel για τη διαχείριση του Software & Hardware αντίστοιχα και στις θεμελιώδεις έννοιες : Byte, File, Folder, Path, Program, Filename, Extension.  Βασικό είναι να αναφερθούν οι 14 διαφορετικές περιπτώσεις για τα menu τα οποία εμφανίζονται με το δεξί πλήκτρο του mouse (  START-  EN - GR  - TIME - FOLDER - FILE - RECYCLE BIN  - DESKTOP - MY COMPUTER - CONTROL PANEL - DIAL UP NETWORKING - TASKBAR - INBOX - PRINTERS - DRIVES A ,B ,C , D  καθώς και οι εξηγήσεις των επιλογών με το αριστερό πλήκτρο .

6.   EΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΩΝ

Οι ερωτήσεις των εκπαιδευόμενων που γίνονται κατά τη διάρκεια των μαθημάτων είναι απλές και σύνθετες. Οι επεξηγήσεις πρέπει να δίνονται σύντομα και περιεκτικά από τον καθηγητή και να γίνεται έλεγχος με μια παρόμοια άσκηση για το αν λύθηκε η απορία. Η καθημερινή διδακτική εμπειρία έχει ως αποτέλεσμα να έχει ο καθηγητής μια εικόνα για τις ερωτήσεις που θα παρουσιαστούν και έτσι οι απαντήσεις είναι έτοιμες .

7.   ΤΥΠΟΙ - ΜΟΡΦΕΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ TEST ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

Η επιστήμη της Διδασκαλίας χειρισμού είναι στη χώρα μας μια σχετικά νέα επιστήμη . Έτσι θετικό είναι ο καθηγητής να δημιουργεί δικές του ασκήσεις που δίνει στους σπουδαστές για επεξεργασία στους Η/Υ. Αυτές οι ασκήσεις αποτελούν τον βασικό κορμό των μαθημάτων και η εργασία έχει ως αποτέλεσμα την εκμάθηση των Windows 98. Παράλληλα πρέπει να γίνεται εξέταση των εκπαιδευόμενων με Test που περιλαμβάνουν : Εργαστηριακές ασκήσεις με steps - Test Σωστό - Λάθος -  multiple choice κυρίως.  Σε αυτά τα test ο εκπαιδευόμενος καλείται βασικά να οργανώσει τις γνώσεις του σε 2 επίπεδα : να εξηγήσει στο γραπτό του τα βήματα που ακολουθεί για να φθάσει στα αποτελέσματα των ασκήσεων και να εξηγήσει τις διαδικασίες που γίνονται στα Windows 98 και δεύτερον να πραγματοποιήσει τις εργαστηριακές ασκήσεις στον Η/Υ ( Από την θεωρία στην Πράξη ) .

8.   ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΣΤΟΥΣ  Η/Υ

Οι ασκήσεις εφαρμόζονται άμεσα στους Η/Υ . Τα βήματα πρέπει να είναι ακριβή και σύντομα . Οι εκπαιδευόμενοι χειρίζονται τα προγράμματα με τη βοήθεια της θεωρίας και του καθηγητή . Θεωρώ ότι η καλύτερη εφαρμογή γίνεται στα ιδιαίτερα μαθήματα και σε μια τάξη μέχρι 4 - 5 άτομα .

Παράδειγμα άσκησης   Windows 98  :

Να εκτυπώσετε την οθόνη που αποτελείται από κάθετη πλευρική διάταξη μεταξύ του file του Wallpaper SETUP . BMP, του προγράμματος PAINT και του Desktop με Wallpaper TRIANGLES  . BMP σε όλη την οθόνη.

ΛΥΣΗ  ΑΣΚΗΣΗΣ ΜΕ ΒΗΜΑΤΑ .

1.   Επιλέγω με 1 click με το αριστερό πλήκτρο του mouse διαδοχικά : Start ® Programs ® Accessories ® Paint και 1 click στο Paint .

2.   Kάθε φορά μετακινώ το  βέλος του mouse προς τα δεξιά .

3.   Επιλέγω File ® Open

4.   Στο Look in επιλέγω C:\

5.   Από τα Folders επιλέγω με 2 click το folder των Windows

6.   Eπιλέγω το file SETUP.BMP που είναι bitmap file δηλαδή εφαρμογή του Paint και επιλέγω OPEN

7.   Εφαρμόζω το βήμα 1 για να ανοίξω πάλι το πρόγραμμα Paint

8.   Eπιλέγω Start ®  Settings ® Control Panel

9.   Στο icon του Display  2 click .

10. Eπιλέγω την καρτέλλα Background .

11. Eπιλέγω από τα Wallpapers το Triangles  στο Display το Tile .Eπιλέγω OK .

12. Στο Taskbar σε κενό χώρο τοποθετώ το βελάκι του mouse και πατάω δεξι πλήκτρο.

13. Επιλέγω με το αριστερό πλήκτρο Tile Vertically

14. Στο παράθυρο του Control Panel επιλέγω Χ για να κλείσει

15. Πατάω το πλήκτρο Print Screen από το Keyboard ( Αντιγραφή  οθόνης στο Clipboard )

16. Eπιλέγω Start ®  Programs  ®  Accessories ®  WordPad

17. Eπιλέγω το icon Paste  ( Αντιγραφή data από το clipboard στον Word - processor)

18. Αν δεν υπάρχουν τα icons τότε επιλέγω  View ® Toolbar

19. Eπιλέγω το icon Print και ανοίγω τον Printer που είναι connect με τον Η/Υ .

20. Πρέπει ο Printer να έχει τεθεί ως Default Printer από το πρόγραμμα Printers του My Computer.

Aυτή η άσκηση με τα 20 βήματα γίνεται βήμα - βήμα και μετά από το κάθε βήμα ακολουθεί η εργαστηριακή  εφαρμογή στα Windows 98 .

9.   ΔΙΟΡΘΩΣΗ  ΛΑΘΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΩΝ  - ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗ ΓΝΩΣΗ

Οι εκπαιδευόμενοι κάνουν λάθη γιατί αλλοιώς δεν θα χρειάζονταν μάθημα ή θα δίδασκαν . Ο καθηγητής εντοπίζει το λάθος χειρισμό ή επιλογή και διορθώνει τους εκπαιδευόμενους σταδιακά. Εξηγεί το λάθος χειρισμό σε όλη την τάξη και διδάσκει το σωστό χειρισμό . Η προσέγγιση στη γνώση γίνεται με ανάλυση παραδειγμάτων για κάθε θέμα και ερωτήσεις ώστε να συμμετέχει όλη η τάξη . Για παράδειγμα στην προηγούμενη άσκηση που έχω διδάξει σε όλα τα τμήματα της Σχολής παράλληλα με την ανάπτυξη των βημάτων στον πίνακα εξηγώ γιατί γίνεται το κάθε βήμα και πως  “ δένουν “  όλα τα βήματα για να φθάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα που είναι η εκτύπωση της οθόνης αυτής . Αν διδαχθεί αυτή η άσκηση μετά αναθέτω στους εκπαιδευόμενους αλλές 2 - 3 ασκήσεις με 20 βήματα περίπου στην ίδια θεματολογία ασκήσεων. Ετσι προσεγγίζουν στην γνώση που γίνεται  “ κτήμα τους  “ .

10 . ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ , ΜΕΤΑΔΟΣΗ , ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Η πληροφορική είναι η επιστήμη του άμεσου μέλλοντος και οι περισσότερες εργασίες στο μέλλον θα γίνονται με χρήση λογισμικού και Computers . H εκπαίδευση εκσυγχρονίζεται με τη χρήση πληροφοριακών συστημάτων . Άρα η διδασκαλία της πληροφορικής έχει την ανάλογη χρησιμότητα. Θετικό είναι αυτά να λέγονται στους εκπαιδευόμενους αλλά και να φαίνονται πρακτικά . Στη διδασκαλία των Windows 98 επειδή είναι το πρώτο πρόγραμμα που διδάσκεται μπορούμε στην  εισαγωγή να αναφέρουμε μερικές εφαρμογές των Computers στην καθημερινή ζωή και στις εργασίες αλλά και ότι στην εποχή μας δεν γίνεται ερευνητικό έργο στα πανεπιστήμια χωρίς χρήση Η / Υ.

            Στις προηγούμενες 10 προδιαγραφές που αφορούν τον καθηγητή πληροφορικής οι εκπαιδευόμενοι μου έδωσαν μια βαθμολογία με κλίμακα 0 -10 με μέσο όρο Αριστα ( 9 - 10 ) . Αυτό οπωσδήποτε δείχνει τη διαδικασία διδασκαλίας της πληροφορικής  και την προσπάθεια του καθηγητή για τη βελτιστοποίηση των προδιαγραφών του σε αυτά τα 10 σημεία .

            Στον επίλογο του άρθρου θα ήθελα να προτείνω σε όσους ενδιαφέρονται για το μέλλον της εκπαίδευσης της πληροφορικής και έχουν να παρουσιάσουν έργο να στέλνουν άρθρα με προτάσεις στα περιοδικά πληροφορικής ή να μου στείλουν στο email  : boole@eexi.gr  ενδεχόμενες προτάσεις συνεργασίας πάσης φύσεως .