ΕΡΓΑΣΙΑ
ΙIΙ
ΘΕΜΑ Α :
<<Πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται η
μικροδιδασκαλία 20΄ >>
Η 20λεπτη Μικροδιδασκαλία που θα παρουσιάσετε στην τελευταία συνάντηση εντάσσεται σε μια ευρύτερη Διδακτική Ενότητα (ορισμένων ωρών ), την οποία έχετε διδάξει ή πρόκειται να διδάξετε . Αυτή η Διδακτική ενότητα εντάσσεται με τη σειρά της σε ένα πρόγραμμα κατάρτισης ορισμένων εκατοντάδων ωρών , το οποίο ανήκει σε ένα από τα Θεματικά Πεδία (κεφάλαιο 1, σελ. 23 ) και υλοποιείται σε Κ.Ε.Κ. . Παρακαλούμε απαντήστε πρώτα στις παρακάτω ερωτήσεις , που δίνουν πληροφορίες για το πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται η Μικροδιδασκαλία σας .
Ο τίτλος του προγράμματος είναι “ ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ – ΔΙΚΤΥΑ Η/Υ “
Το θεματικό πεδίο είναι : ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ .
Η διάρκεια σε διδακτικές ώρες : 300 ώρες ( 200 θεωρία και 100 πρακτική άσκηση )
Απευθύνεται σε 20 άνεργους νέους & νέες απόφοιτους Α.Ε.Ι. , ηλικίας 23-24 ετών οι οποίοι έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα κατάρτισης του Ο.Α.Ε.Δ. .
Ο τίτλος της Διδακτικής Ενότητας είναι : “ Βασικές έννοιες Διαδικτύου & Εφαρμογές “ . Η διάρκεια της διδακτικής ενότητας είναι 40 διδακτικές ώρες .
Οι πληροφορίες σχετικά με τις επαγγελματικές ,εκπαιδευτικές , οικονομικές και κοινωνικές προδιαγραφές , στόχους και προοπτικές των καταρτιζόμενων αξιοποιούνται για το 1o βήμα του σχεδιασμού της Διδακτικής Ενότητας . Οι εκπαιδευόμενοι με την εκμάθηση χειρισμού διαδικτύου σε βασικό και προχωρημένο επίπεδο θα ανταποκριθούν στις ανάγκες & τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας που καθημερινά εξελίσσεται και προσαρμόζεται στις νέες τεχνολογίες και τις πολυεπίπεδες δραστηριότητες που αναπτύσσονται στο διαδίκτυο από εργοδότες & εργαζόμενους . Αναφορικά με τα δεδομένα του 1ου βήματος σχεδιασμού μια διδακτικής ενότητας : Μελέτη και αξιοποίηση πληροφοριών παραθέτω τις ακόλουθες απαντήσεις στα 6 βασικά ερωτήματα (Τόμος 3 – Κεφάλαιο 7 – Ενότητα 1 του Εκπαιδευτικού Υλικού ) .
ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ . Το συγκεκριμένο πρόγραμμα κατάρτισης συγκαταλέγεται στο θεματικό πεδίο “ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ “ και απευθύνεται σε πτυχιούχους Α.Ε.Ι. από σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που στα προγράμματα σπουδών δεν περιέχονται μαθήματα ,εκπαίδευση ή κατάρτιση στην πληροφορική και τις εφαρμογές της. Διαθέτουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά :
ΓΙΑΤΙ . Ο βασικός σκοπός του προγράμματος κατάρτισης είναι η ειδίκευση & εξειδίκευση πτυχιούχων Α.Ε.Ι. σε θέματα Διαδικτύου με το δεδομένο της ζήτησης από την αγορά εργασίας ανάλογων γνώσεων & δεξιοτήτων . Η ανεργία των νέων πτυχιούχων και γενικότερα η ανεργία είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόγραμμα σύμφωνα με έγκυρες δημοσκοπήσεις και ο στόχος του προγράμματος συμβαδίζει θεσμικά με τις επιδιώξεις του αρμόδιου Υπουργείου Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας που εποπτεύει τα προγράμματα κατάρτισης .
ΠΟΙΟ . Το περιεχόμενο του προγράμματος είναι “ Χειρισμός Διαδικτύου – Κατασκευή Ιστοσελίδων – Δίκτυα Η/Υ “ και η συγκεκριμένη διδακτική ενότητα έχει τίτλο “ Βασικές έννοιες Διαδικτύου & Εφαρμογές “ . Ειδικότερα : ιστορική αναδρομή στο internet , βασική ορολογία , χρήσεις internet , χρήση προγραμμάτων διαδικτύου ( internet explorer , Outlook Express) , μηχανισμοί εύρεσης – πύλες , γενικότερες εφαρμογές στην επαγγελματική & κοινωνική ζωή .
ΠΟΥ . Το πρόγραμμα υλοποιείται στο ΚΕΚ ΑΚΜΩΝ στην κεντρική δομή της Αθήνας σε εργαστήριο πληροφορικής με σύνδεση ADSL των 25 computers στο internet .
ΠΟΤΕ . Η διδακτική ενότητα έχει διάρκεια 40 διδακτικές ώρες και πραγματοποιείται 5 ημέρες την εβδομάδα επί 5 διδακτικές ώρες την ημέρα δηλαδή χρειάζεται 8 ημέρες η συγκεκριμένη διδακτική ενότητα . Το πρόγραμμα συνολικής διάρκειας 300 ωρών απαιτεί 12 εβδομάδες και διδάσκουν κι άλλοι 2 συνάδελφοι πληροφορικοί .
ΤΙ . Η υλικοτεχνική υποδομή στο εργαστήριο πληροφορικής είναι διαθέσιμη , η σύνδεση στο internet λειτουργεί χωρίς τεχνικά προβλήματα , ο πίνακας & ο προβολέας είναι εποπτικά μέσα που βοηθούν στη διδασκαλία και την πρακτική εξάσκηση .
Η διδακτική ενότητα που εντάσσεται σε πρόγραμμα 300 ωρών με θέμα το Διαδίκτυο ,την κατασκευή & ηλεκτρονική δημοσίευση ιστοσελίδων και τα Δίκτυα Η/Υ παρέχει θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις που απαιτούνται σε θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις , εταιρείες και συνεργασίες με δημόσιους φορείς . Στην σημερινή εποχή ο χειρισμός και οι εφαρμογές του Διαδικτύου ( internet ) απαιτεί συνεχή ,δια βίου εκπαίδευση και πρακτική εφαρμογή στον εργασιακό χώρο και ταυτόχρονα στον προσωπικό υπολογιστή του απασχολούμενου στις νέες τεχνολογίες . Επιπρόσθετα υπάρχουν εργασίες όπως η δημιουργία και δημοσίευση (publish) ιστοσελίδων (web pages ) που διεξάγονται με ελάχιστες μετακινήσεις από το γραφείο του δωματίου στους εργασιακούς χώρους .
Οι χρήσεις του διαδικτύου σε συνδυασμό με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αφομοιώνονται από τους εργαζόμενους με την εμπειρία ,την κατάρτιση και τη γνώση. Η επιλογή ,με κριτήριο τα βιογραφικά και τα πτυχία , των καταρτιζομένων πραγματοποιήθηκε με κριτήριο ότι μέχρι την έναρξη του προγράμματος δεν είχαν γνώσεις και δεξιότητες πληροφορικής επίσημα πιστοποιημένες ,άρα με το πρόγραμμα προάγεται η πληροφοριακή τους παιδεία .
Για τη διδακτική ενότητα των 40 ωρών προσδιορίζονται οι ακόλουθοι στόχοι :
Σε επίπεδο γνώσεων :
Σε επίπεδο ικανοτήτων :
Να αποκτήσουν τη δυνατότητα κυρίως από την πρακτική άσκηση να εφαρμόζουν τις γνώσεις τους σε συνθήκες εργασίας και απασχόλησης με εργασίες (projects ) και την αξιοποίηση των ασκήσεων του βιβλίου που παρέχει το πρόγραμμα κατάρτισης . Οι ικανότητες από την απόκτηση θεωρητικής και πρακτικής υποδομής πληροφοριακής παιδείας ανατροφοδοτούν την ανταπόκριση σε συνθήκες πραγματικής αμειβόμενης εργασίας με τις ανάλογες απαιτήσεις που πάντα υπάρχουν .
Σε επίπεδο στάσεων :
1. Να έχουν τη δυνατότητα οι καταρτιζόμενοι να κατευθύνονται σε ενασχόληση με ιστοσελίδες που είναι χρήσιμες ,απαραίτητες και παρέχουν πλεονεκτήματα .
2. Να αναγνωρίζουν τους κινδύνους και τα αρνητικά δεδομένα που υπάρχουν και δημιουργούνται με τη χρήση του διαδικτύου και να τα αποφεύγουν .
3. Να αξιοποιούν πληροφορίες ,γνώσεις ,τεχνικές γύρω από τα θέματα του internet που συμβάλουν στην βελτίωση της απόδοσης και παραγωγικότητας σε θέσεις εργασίας που θα αναλάβουν μετά την εκπαίδευσή τους στο Κ.Ε.Κ. .
6. Ποια είναι τα βασικά θέματα (υποενότητες ) αυτής της Διδακτικής Ενότητας ;
ΘΕΜΑΤΑ - ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΕΣ |
ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΩΡΕΣ
(κατά προσέγγιση ) |
1η ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑ Εισαγωγή στο Διαδίκτυο – Χρήσεις internet |
8 ώρες |
2η ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑ Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο και εφαρμογές του |
8 ώρες |
3η ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑ Προγράμματα διαδικτύου (Internet Explorer ) |
8 ώρες |
4η ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑ Μηχανισμοί Εύρεσης – Παγκόσμιος Ιστός |
8 ώρες |
5η ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑ Ασφάλεια Διαδικτύου – Λήψη Αρχείων ,ιστοσελίδων |
8 ώρες |
7. Τι θα ενδιαφερόσασταν να αυτοαξιολογήσετε από το εκπαιδευτικό σας έργο σε αυτή τη Διδακτική Ενότητα ; ( αναφέρετε τους άξονες αξιολόγησης που επιλέγετε και αιτιολογήστε τις επιλογές σας : 80 –150 λέξεις )
Η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου όταν αποκτά ουσιαστικές προϋποθέσεις συμβάλει στην βελτιστοποίηση της διδασκαλίας και του σχεδιασμού της και στην ουσιαστική προσέγγιση και αυτογνωσία του εκπαιδευτή για την εκπαιδευτική διαδικασία . Στο κεφάλαιο 11 του τόμου 3 του εκπαιδευτικού υλικού στην ενότητα 2 περιγράφονται 4 άξονες αυτοαξιολόγησης που αποτελούν το αντικείμενο της αξιολόγησης . Μετά από μελέτη συμπεραίνω ότι ενδιαφέρομαι και για τους 4 άξονες με ανάλογες αιτιολογίες .
1. Ο σχεδιασμός της διδακτικής ενότητας αξιολογείται για να διακρίνουμε τη σαφήνεια και ευστοχία των στόχων ,την καταλληλότητα στη χρήση των τεχνικών και μέσων , την πετυχημένη οργάνωση της ύλης που διδάσκουμε και την προσωπική επικοινωνία και συνεργασία με τους καταρτιζόμενους .
2. Η αποτελεσματικότητα των εκπαιδευτικών τεχνικών που χρησιμοποιούμε σε σχέση με τα προσδοκώμενα αποτελέσματα που είναι η ενεργητική συμμετοχή , η πρόκληση ενδιαφέροντος των εκπαιδευόμενων , ο προσδιορισμός νεωτερισμών στις προοπτικές για γνώση και έρευνα και κυρίως η σύνδεση των γνώσεων του διαδικτύου με επαγγελματικές εφαρμογές σε συνθήκες εργασίας.
3. Οι σχέσεις μας με τους εκπαιδευόμενους ώστε να συμπεράνουμε την διάθεση για συμμετοχή και αποδοχή της γνώσης και η έφεση στη μάθηση και αναζήτηση γνώσεων και δεξιοτήτων πληροφορικής .
4. Τα εκπαιδευτικά αποτελέσματα συνδυάζουν πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή των εκπαιδευόμενων στα μαθήματα ,στις ατομικές και ομαδικές εργασίες , τις επιδόσεις και κυρίως τις ικανότητες για πρακτική εφαρμογή των γνώσεων σε εργασιακό και επαγγελματικό περιβάλλον .
8. Ποιες τεχνικές αξιολόγησης θα χρησιμοποιούσατε ( και γιατί ) προκειμένου να αυτοαξιολογήσετε το έργο σας σε αυτή τη Διδακτική Ενότητα ; ( 80 – 150 λέξεις )
Στον τόμο 3 του εκπαιδευτικού υλικού στο κεφάλαιο 11 , στην ενότητα 2 στην παράγραφο 2.2. αναφέρονται 6 τεχνικές αυτοαξιολόγησης και προτιμήσουμε τις εξής :
9. Η 20λεπτη Μικροδιδασκαλία σας σε ποια από τις παρακάτω υποενότητες (της ερώτησης 6 ) εντάσσεται ;
Η 20λεπτη
Μικροδιδασκαλία μου εντάσσεται στην 1η
υποενότητα με τίτλο
“
Εισαγωγή στο Διαδίκτυο – Χρήσεις internet
“ .
10. Περιγράψτε σύντομα το περιεχόμενο και τις εκπαιδευτικές τεχνικές που χαρακτηρίζουν τη διδακτική ώρα (45 ‘ ) που προηγείται της Μικροδιδασκαλίας σας και που θεωρείται ότι εκπαιδευτής / τρια ήσασταν πάλι εσείς .
Η Μικροδιδασκαλία των 20’ εντάσσεται στη 2η ώρα της 1ης υποενότητας που αποτελείται από 8 διδακτικές ώρες 45 ‘ . Άρα η προηγηθείσα διδακτική ώρα είναι η 1η ώρα και το περιεχόμενο είναι μια εισαγωγή στο Διαδίκτυο σε θεωρητικό και εργαστηριακό επίπεδο .
Α. Το περιεχόμενο της διδακτικής ώρας σε επίπεδο γνώσεων είναι :
Β. Το περιεχόμενο της διδακτικής ώρας σε επίπεδο ικανοτήτων είναι :
1. Οι εκπαιδευόμενοι να έχουν τη δυνατότητα αναγνώρισης των βασικών εννοιών του διαδικτύου .
2. Να αποκτήσουν την ικανότητα αναζήτησης ευρύτερων χρήσεων των ιστοσελίδων σε εργασιακό και επαγγελματικό περιβάλλον .
Γ. Το περιεχόμενο της διδακτικής ενότητας σε επίπεδο στάσεων είναι :
Σε αυτή την 1η ώρα έναρξης της υποενότητας χρησιμοποίησα τις ακόλουθες εκπαιδευτικές τεχνικές :
11. Περιγράψτε σύντομα το περιεχόμενο και τις εκπαιδευτικές τεχνικές που ακολουθούν στα 25 λεπτά που έπονται της Μικροδιδασκαλίας σας , μέχρι να ολοκληρωθεί η 45λεπτη διδακτική ώρα στην οποία αυτή εντάσσεται .
Η μικροδιδασκαλία των 20 λεπτών αποτελεί μια πλήρη απεικόνιση της 45λεπτης διδασκαλίας και οι εκπαιδευτικές προδιαγραφές , ο σχεδιασμός ,οι στόχοι ,το περιεχόμενο , οι τεχνικές ,τα μέσα και η αξιολόγηση των πεπραγμένων είναι παρόμοια. Η κεντρική ιδέα της μικροδιδασκαλίας είναι οι χρήσεις ,τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του διαδικτύου άρα σε αυτούς τους 3 άξονες στα υπόλοιπα 25 λεπτά αναπτύσσονται εφαρμογές και ασκήσεις .
Μετά την ολοκλήρωση της ομαδικής εργασίας στο τέλος της μικροδιδασκαλίας δόθηκε πίνακας με χρήσεις , πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του διαδικτύου και ακολούθησε συζήτηση . Στα επόμενα 25 λεπτά οι καταρτιζόμενοι χωριζόμενοι πάλι σε 3 ομάδες καλούνται να πραγματοποιήσουν μια άσκηση : η εύρεση με παραδείγματα και εφαρμογές για τις χρήσεις , πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που παρουσιάζονται στον πίνακα ( για παράδειγμα : Χρήσεις : ηλεκτρονική αλληλογραφία που γίνεται σε μια εταιρεία πιστοποιήσεων πληροφορικής , Πλεονεκτήματα : άμεση αποστολή –λήψη αλληλογραφίας ενώ για τα γράμματα περιμένουμε 3-4 ημέρες από το ταχυδρομείο , Μειονεκτήματα :Αλόγιστη χρήση του διαδικτύου σε συγγενή μου επέφερε λογαριασμό 500 € /δίμηνο ) . Οι εκπαιδευτικές τεχνικές που χρησιμοποιώ είναι επίδειξη , λύση προβλήματος , χωρισμός σε ομάδες και ανάθεση εργαστηριακών ασκήσεων , συζήτηση με ερωτήσεις και απαντήσεις και επίλυση προβλήματος . Τα εκπαιδευτικά μέσα είναι ο Η/Υ και το internet , ο προβολέας για εστίαση στο κάθε αντικείμενο μελέτης και ο πίνακας για χρήση παραδειγμάτων .