VISITORS SINCE 24/10/2006 = 20

ΕΡΓΑΣΙΑ   ΙI  ( 4ο ΘΕΜΑ )

  ΘΕΜΑΤΑ

Εξετάστε  :

·         Την Εργασία σας Ι  και τα σχόλια του εκπαιδευτή –συμβούλου σας σ ‘ αυτήν .

·         Το υλικό των κεφαλαίων 1-8

·         Σημειώσεις που τυχόν κρατήσατε στις δύο πρώτες εκπαιδευτικές συναντήσεις

Με βάση τα παραπάνω υλικά απαντήστε στις ακόλουθες ερωτήσεις (συνολικά 3 σελίδες περίπου ) :

  1. α) Τι καινούργιο <<μάθατε >> έως αυτή τη στιγμή του προγράμματος ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ .   Εξετάζοντας την εργασία Ι και τις απαντήσεις μου διαπίστωσα τις δυνατότητες που κατέχω για πλήρη , σφαιρική ,αναλυτική ,διερευνητική ανάλυση των εκπαιδευτικών τεχνικών και όλων των πολυδιάστατων παραμέτρων που συναποτελούν την εκπαιδευτική διαδικασία . Καταγράφοντας & αναλύοντας τα γραπτά & προφορικά σχόλια του εκπαιδευτή-συμβούλου στην διάρκεια των μαθημάτων και σημειώσεις που έχω καταχωρήσει στη διάρκεια των 5 ημερών – 37 διδακτικών ωρών έχω την αίσθηση και τη βεβαιότητα της οικειοποίησης νέων γνώσεων και εκπαιδευτικών εμπειριών .  Η μελέτη των κεφαλαίων 1-8 των βιβλίων προσφέρει πολλές γνώσεις για τις εκπαιδευτικές τεχνικές , την επίτευξη των στόχων  , την αξιοποίηση εποπτικών μέσων , προϋποθέσεων αποτελεσματικής μάθησης, σχεδιασμού διδακτικής ενότητας ,επιτυχούς μετάβασης από τη θεωρία στην πράξη  και σε γενικές γραμμές όλο το πλέγμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και κατάρτισης για την εκπαίδευση ενηλίκων . Οι γνώσεις και οι ασκήσεις των βιβλίων που εργάζομαι αποτελούν πηγές παιδαγωγικών γνώσεων . Οι σημειώσεις από τη διδασκαλία του εκπαιδευτή –συμβούλου , τις μικροδιδασκαλίες των συναδέλφων και τα αντίστοιχα σχόλια με επισήμανση θετικών –αρνητικών στοιχείων   , τις αναφορές στα βιβλία προσδιορίζουν ένα σύνολο γνώσεων , πρακτικής , εμπειριών χρήσιμο για τη βελτίωση στην πράξη της εκπαιδευτικής μου πορείας . Η παρακολούθηση όλων των διδασκαλιών , μικροδιδασκαλιών του DVD παρέχει πρακτικές γνώσεις & εμπειρίες  για το σχεδιασμό της διδακτικής πράξης . Η διδασκαλία 45 ‘ με θέμα “Λογισμικό πληροφορικής” του DVD  υπάγεται στα ενδιαφέροντα της ειδικότητάς μου ως γνωστικό αντικείμενο . Το κεφάλαιο 7 με θέμα “Σχεδιασμός διδακτικής ενότητας “ ανακεφαλαιώνει τα εκπαιδευτικά μας αντικείμενα και καθοδηγεί την πρακτική και την πορεία μας στην οργάνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας . Η οργανωμένη παρουσίαση με ασκήσεις ,παραδείγματα και πίνακες των 5 βημάτων του σχεδιασμού : η αξιολόγηση των πληροφοριών για όλες τις παραμέτρους της εκπαιδευτικής διαδικασίας ,ο καθορισμός των διδακτικών στόχων, η συσχέτιση ύλης –χρόνου , η πρακτική εφαρμογή τεχνικών και μέσων και η αυτοαξιολόγηση των αποτελεσμάτων αποτελούν γνώσεις που μας προσανατολίζουν προς την σωστή κατεύθυνση σε επίπεδο εφαρμογής στην πράξη . 

           Β) Σκέφτεστε να το ενσωματώσετε στην εκπαιδευτική σας πρακτική ως εκπαιδευτής / εκπαιδεύτρια ενηλίκων ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ . Η θετική μου απάντηση στο ερώτημα αποτελεί φυσικό επακόλουθο της συνέπειας λόγων και πράξεων . Η ενσωμάτωση των εμπειριών από τις μικροδιδασκαλίες είναι εξόχως σημαντική γιατί μέσα από την αλληλεπίδραση των συναδέλφων εκπαιδευτών βρισκόμαστε στη θέση του εκπαιδευόμενου άρα αντιλαμβανόμαστε την αντιμετώπιση που επιδεικνύει στην καινούργια γνώση . Ο πλουραλισμός των εκπαιδευτικών τεχνικών , στόχων , εποπτικών μέσων προσδίνει ιδέες για την εφαρμογή τους στην πράξη .

            Γ)  Αν ναι πως θα το ενσωματώσετε  ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ .   Η εργασία Ι και τα σχόλια του εκπαιδευτή –συμβούλου προσφέρουν μια ευκαιρία για τον εμπλουτισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε προγράμματα ενηλίκων σε προγράμματα των Κ.Ε.Κ. με έρευνα και ανάλυση των προϋποθέσεων αποτελεσματικής μάθησης για συνδυασμό και σαφή καθορισμό των εκπαιδευτικών τεχνικών .  Η πρώτη ενσωμάτωση πραγματοποιείται στις ιστοσελίδες μου με ηλεκτρονική δημοσίευση της εργασίας Ι και των απαντήσεων και παράλληλη προσπάθεια διάδοσης της γνώσης μέσω των προγραμμάτων μηχανισμών εύρεσης για πιστοποίηση των ιστοσελίδων .

Έχω καταχωρήσει πολλές σημειώσεις από τις 2 πρώτες εκπαιδευτικές συναντήσεις χρήσιμες για την οργάνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας . Μελετώντας τα κεφάλαια 1-8 και παρακολουθώντας από τα DVD τις μικροδιδασκαλίες , τις διδασκαλίες και όλο το υλικό αντιλαμβάνομαι σε πρακτικό επίπεδο δεδομένα που βελτιστοποιούν την κατάρτιση . Η ενσωμάτωση προχωράει σταδιακά και μια αξιόλογη πρακτική εφαρμογή πραγματοποιήθηκε με τη μικροδιδασκαλία των 15 ‘ στις 17/9/2006 που είχα προετοιμάσει με την συνδρομή των γνώσεων των βιβλίων . Προχωρώντας σκέφτομαι  να ενσωματώσω τις νέες και χρήσιμες γνώσεις στην μικροδιδασκαλία διάρκειας 20’  στην τελευταία εκπαιδευτική συνάντηση του προγράμματος. Σταδιακά στη διδασκαλία σε προγράμματα κατάρτισης ενηλίκων θα ενσωματώσω εκπαιδευτικές τεχνικές , στόχους , εποπτικά μέσα , προετοιμασία διδασκαλίας παρακολουθώντας την επίδραση στους εκπαιδευόμενους , τις αντιδράσεις τους , τις απόψεις τους σε πνεύμα συνεργασίας , ανάλυσης ,διαλόγου και αλληλεπίδρασης . Η παρακολούθηση της διδασκαλίας 2 “Διδασκαλία λογισμικού” διάρκειας 45 ‘ περιέχει πολλά χρήσιμα δεδομένα που είναι ανάλογα της δική μου διδακτικής πράξης στην κατάρτιση στην πληροφορική  και η πλήρης παιδαγωγική ανάλυση της διδασκαλίας αυτής από τον τόμο 2 του βιβλίου περιέχει πολλά δεδομένα που αξίζουν ενσωμάτωσης στην πρακτική εξάσκηση .

  1. Σε ποιο βαθμό και σε ποια σημεία διαπιστώνετε τυχόν να μεταλλάσσονται στη διάρκεια του προγράμματος οι απόψεις σας για την επαγγελματική κατάρτιση ;

Για την μετάλλαξη των απόψεων μου για την επαγγελματική κατάρτιση που αποτελεί μια υπαρκτή πραγματικότητα με ορθολογικό και τεχνοκρατικό τρόπο σκέψης  λαμβάνω υπ’όψιν  τα εξής δεδομένα .  Οι εκπαιδευτικές τεχνικές , οι στόχοι , τα εποπτικά μέσα , ο σχεδιασμός της διδακτικής πράξης  όπως αναλύονται στα βιβλία και πραγματώνονται στις μικροδιδασκαλίες των DVD ,είναι στοιχεία που τα εφαρμόζω και τα επιδιώκω στη διδασκαλία ,άρα με τη μελέτη του υλικού , της εργασίας Ι και το γραπτό σχολιασμό από τον εκπαιδευτή δίνεται η δυνατότητα συστηματικής εφαρμογής και κωδικοποίησης στην πράξη. Επιπλέον η πολύχρονη διδακτική εμπειρία των συγγραφέων των βιβλίων είναι πολύτιμη άρα χρειάζεται ανάλογος χρόνος για την σταδιακή εφαρμογή της μετάλλαξης  στην κατάρτιση & εκπαίδευση στα προγράμματα των Κ.Ε.Κ.  Οι συγγραφείς ,υποθέτω, ότι ασχολούνται σε επιστημονικό & ερευνητικό επίπεδο επί σειρά ετών με την παιδαγωγική επιστήμη, ενώ εμείς στο πρόγραμμα συμμετέχουμε με κατάρτιση & εξ’αποστάσεως διδασκαλία και εκπαιδευόμαστε επί 4 μήνες ,άρα συνεπάγεται ότι απαιτείται κάποιο χρονικό διάστημα για την αφομοίωση του υλικού και την μεταρρύθμιση ,την μετάλλαξη των απόψεων μας άρα και των απόψεων των καταρτιζόμενων .

Οι παιδαγωγικές εμπειρίες από την πολυεπίπεδη αλληλεπίδραση των 2 πρώτων εκπαιδευτικών συναντήσεων ( διδασκαλία εκπαιδευτή , μικροδιδασκαλίες , παρακολούθηση μικροδιδασκαλίων από DVD , επίλυση ασκήσεων ,ευρύτερος διάλογος με τους συναδέλφους και τον εκπαιδευτή - σύμβουλο , εκπαιδευτικές συζητήσεις στα διαλείμματα ) μεταβάλουν θετικά τις αντιλήψεις μου και εμπλουτίζουν τις εμπειρίες μου .  Στο πρόγραμμα “Εκπαίδευση Εκπαιδευτών “ ΕΚΕΠΙΣ εκπροσωπούνται και αντιπροσωπεύονται πολλές γενιές εκπαιδευτικών.  Όλες οι γενιές προσφέρουν και συνεισφέρουν γνώσεις , εκπαιδευτικές εμπειρίες ,δεξιότητες , καινοτομίες , νεωτερισμούς . Η αξιολόγηση και αξιοποίηση αυτών των δεδομένων αποτελούν σημεία με τα οποία μεταβάλλονται προς το θετικότερο η ευρύτερη θεώρησή μου για την επαγγελματική κατάρτιση & εκπαίδευση των ενηλίκων .

  1. Ποια <<βήματα >> θα χρειαστείτε ακόμα για την τελειοποίησή σας στο ρόλο του/της εκπαιδευτή /εκπαιδεύτριας ενηλίκων  ;

Η αίσθηση και βεβαιότητά μου είναι ότι με αυτό το πρόγραμμα ξεκινήσαμε από ένα σημείο την εκπαιδευτική μας αντίληψη ,στάση ,αντιμετώπιση και έχουμε προσεγγίσει ένα άλλο σημείο σαφώς βελτιωμένο ,ποιοτικότερο ,αναβαθμισμένο . Αυτή η οργανωμένη παροχή του όλου πλέγματος του σχεδιασμού και οργάνωσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας με τα κριτήρια και τις αρχές της παιδαγωγικής επιστήμης καθοδηγεί προς την τελειοποίηση .  Η εφαρμογή στην πράξης του εκπαιδευτικού σχεδιασμού και η συμμετοχή των καταρτιζομένων σε αυτό το σχεδιασμό δημιουργεί τις προϋποθέσεις αποτελεσματικής μάθησης. Μερικά βήματα που θα χρειαστώ είναι : η επανάληψη της μελέτης της εργασίας Ι και τα σχόλια του εκπαιδευτή –συμβούλου , η επανάληψη της παρακολούθησης των μικροδιδασκαλιών και διδασκαλιών του DVD και η επανάληψη της μελέτης του κεφαλαίου για τις εκπαιδευτικές τεχνικές στο θεματικό πεδίο  πληροφορικής του Τόμου ΙΙ του βιβλίου .

Το εκπαιδευτικό υλικό των βιβλίων εμπεριέχει διαχρονικό χαρακτήρα και μας συμβουλεύει στο έργο μας, άρα ένα σημαντικό βήμα είναι η μελέτη των βιβλίων και των ασκήσεων που περιέχουν  . Η τελειοποίηση σε απόλυτο βαθμό είναι μια αμφιλεγόμενη  & δυσπρόσιτη  κατάσταση ενώ η σταδιακή βελτίωση από την επισήμανση θετικών ,αρνητικών ,επίλυση ασκήσεων των βιβλίων , εστίαση στην προετοιμασία και οργάνωση της διδακτικής πράξης και την επικοινωνία με τους εκπαιδευόμενους αποτελεί μια περισσότερο ρεαλιστική προσέγγιση . Ένα άλλο σημαντικό βήμα αποτελεί η ενημέρωση των καταρτιζομένων για τον σχεδιασμό και την οργάνωση της επαγγελματικής κατάρτισης στην πληροφορική και για την ενεργό & επιτυχημένη συμμετοχή μου  στο πρόγραμμα “ Εκπαίδευση Εκπαιδευτών “ . Αυτή η πληροφόρηση  αποτελεί μια βελτιωμένη  προσέγγιση της διδασκαλίας και της αποτελεσματικότητας στην πράξη των προηγούμενων ενεργειών ώστε οι καταρτιζόμενοι που μας εμπιστεύονται να αντιληφθούν ότι η κατάρτισή τους βελτιώνεται ,ανανεώνεται ,εκσυγχρονίζεται προς όφελος τους .