VISITORS SINCE 18/09/2006 = 41

 

1ο  ΘΕΜΑ   :      ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5  - ΑΣΚΗΣΗ 13 .

 

Δείτε τη μικροδιδασκαλία 3 της βιντεοταινίας 1 .Πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος όπου έγιναν και οι μικροδιδασκαλίες 1 και 2 . Στη συγκεκριμένη περίπτωση στόχοι της 25/λεπτης παρουσίασης είναι : Να αποκτήσουν οι εκπαιδευόμενοι γνώσεις για τα διάφορα είδη επιταγών και , κυρίως , να αποκτήσουν την ικανότητα να διακρίνουν μεταξύ τους τα είδη αυτά και να ελέγχουν τα στοιχεία κάθε επιταγής , ώστε να εκτελούν αλάνθαστα τις σχετικές συναλλαγές με τους πελάτες . [ Στο Παράρτημα 2 του κεφαλαίου 5 μπορείτε να δείτε τα έντυπα που μοίρασε η εκπαιδεύτρια στους συμμετέχοντες  ] .

Γράψτε τη γνώμη σας για το αν η συγκεκριμένη εκπαιδεύτρια επιλέγει και συνδυάζει με κατάλληλο τρόπο τις εκπαιδευτικές τεχνικές , ώστε να πετύχει αυτούς τους στόχους .Χρησιμοποιήστε όσο χώρο χρειάζεται για να γράψετε τις απαντήσεις .

  ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ .

  Η τεκμηριωμένη και εμπεριστατωμένη απάντηση απαιτεί της εξέταση των εκπαιδευτικών τεχνικών από την εκπαιδεύτρια σε 2 επίπεδα : επιλογή και συνδυασμός των τεχνικών .   Διαπιστώνουμε ότι χρησιμοποιεί τις ακόλουθες εκπαιδευτικές τεχνικές : Εισαγωγή –εισήγηση  , ομάδες εργασίας , ασκήσεις, ερωτήσεις – απαντήσεις , συζήτηση, επίλογος  . Δηλαδή σε πρακτική εφαρμογή η εκπαιδεύτρια συνδυάζει τη θεωρία με την πράξη , την ύλη του μαθήματος με ασκήσεις που έχουν πρακτικό περιεχόμενο και με εκτενή διάλογο επιλύονται οι ασκήσεις , οι απορίες των εκπαιδευόμενων ώστε να επιτυγχάνονται οι 2 εκπαιδευτικοί στόχοι που αναφέρονται στην εκφώνηση της άσκησης .

  Παρακολουθώντας το DVD αποκομίζω την αίσθηση και τη βεβαιότητα ότι η επιλογή των εκπαιδευτικών τεχνικών και ο παιδαγωγικός και αρμονικός συνδυασμός που πραγματοποιήθηκε με σχεδιασμό και οργάνωση , γίνεται με αποτελεσματικό τρόπο και οι 2 στόχοι που αναφέρονται στην άσκηση και αναφέρονται σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο στην εισαγωγή με την αναφορά στα 3 είδη των επιταγών : τραπεζικές ,ιδιωτικές , του δημοσίου που έχουν ρόλο προκαταβολικών οργανωτών και στις ασκήσεις της ομαδικής εργασίας που οι εκπαιδευόμενοι ελέγχουν 4 επιταγές /ομάδα ώστε να μπορούν να διακρίνουν τα είδη τους , αυτοί οι 2 στόχοι επιτυγχάνονται πολύ ικανοποιητικά .  Ουσιαστικά η εκπαιδεύτρια εφαρμόζει , κατά την άποψη μου , αυτό που κάθε ευσυνείδητος εκπαιδευτικός που διδάσκει σε προγράμματα κατάρτισης εκπαίδευσης ενηλίκων επιδιώκει : δηλαδή την άμεση σύνδεση της θεωρίας με την πράξη , την επίλυση των ασκήσεων μέσων ερωτήσεων ,απαντήσεων και συζήτησης , άρα την μετάδοση της μεθοδολογίας . Διακρίνουμε ότι όλοι οι εκπαιδευόμενοι – καταρτιζόμενοι εργάζονται σε ομάδες και ατομικά αφού στα 5 λεπτά εργάζονται στις ομάδες και συμμετέχουν , προσφέρουν τις γνώσεις τους , επικοινωνούν με τα μέλη της ομάδας και μετά στα επόμενα 21 λεπτά σε ατομικό επίπεδο πραγματοποιούν ερωτήσεις , εκφράζουν αντίθετες απόψεις , συζητούν όπως για την επιταγή Νούμερο 12 και την επιταγή Νούμερο 5 . Η ικανότητα , η εμπειρία , η προσήλωση, η ισότιμη αντιμετώπιση των συμμετεχόντων , η επιδεξιότητα , η αναβάθμιση σε πρακτικό επίπεδο του επαγγέλματος του εκπαιδευτικού σε λειτούργημα  από την εκπαιδεύτρια είναι ευδιάκριτα στοιχεία , κατά την γνώμη μου .  Ο συνδυασμός των εκπαιδευτικών τεχνικών με την εισήγηση στο  24 ‘ της μικροδιδασκαλίας  με τη χρήση του προβολέα ως εποπτικό μέσον έγινε αρμονικά αφού πριν την έναρξη είχαν προηγούμενη εμπειρία από αναγνώριση επιταγών , εργάστηκαν στις ασκήσεις και μετά έδωσε μια συνοπτική μεθοδολογία για την επίλυση των ασκήσεων . Στις εισηγήσεις 1’ και 24 ‘ θεωρώ ότι η χρήση του εποπτικού μέσου του πίνακα θα δημιουργούσε περισσότερη σιγουριά για τη γνώση.

  Σε  συνδυασμό με αυτές τις εκπαιδευτικές τεχνικές , αφού διαπίστωσε ότι οι 2 στόχοι επιτεύχθηκαν αφού οι εκπαιδευόμενοι απάντησαν σωστά στις πιο πολλές ασκήσεις , αναγνώρισαν τις επιταγές στα 3 είδη τους και στις επιταγές που υπήρχαν πολλές απόψεις και έγινε διάλογος μεταξύ τους και με την εκπαιδεύτρια (με Νούμερα : 7,10, 11, 12 , 5 , 9 ) δόθηκαν οι εξηγήσεις  , στο 25’ πραγματοποιεί έναν επίλογο –εισήγηση του επόμενου μαθήματος που φανερώνει ότι έχει σχεδιασμό, ακολουθεί την ύλη που έχει αναλάβει να διδάξει , διαθέτει συνέπεια όπως παρατηρήσαμε στη διάρκεια των 25 ‘ διδασκαλίας και συνοχή ως προς τους εκπαιδευτικούς στόχους .

  Ως επίλογο με κριτήριο την τεκμηριωμένη άποψη του P . Mucchielli που αναφέρεται στο Κεφάλαιο 3 Ενότητα 2 στις “Προϋποθέσεις αποτελεσματικής μάθησης “ οι ενήλικες εκπαιδευόμενοι συγκρατούν το 90% όσων λένε (συζήτηση –ερωτήσεις –απαντήσεις) ταυτόχρονα εκτελούν πράξεις που απαιτούν σκέψη (ασκήσεις) και στις οποίες εμπλέκονται ενεργητικά (παρακολούθηση εισηγήσεων & επιλόγου, ομάδες, παρουσίαση έργου, διάλογος, απορίες, αντίθετες απόψεις) διαπιστώνουμε επίτευξη των 2 εκπαιδευτικών στόχων.